Španělské Baleárské ostrovy okouzlí každého turistu

Baleárské ostrovy jsou španělské souostroví Středozemním moři, které má čtyři hlavní ostrovy Mallorca, Menorca, Ibiza a Formentera. Tyto ostrovy jsou mezi turisty velmi populární díky svým krásným plážím a spoustě turistickým atrakcím. A samozřejmě nemůžou chybět ani zajímavé historické památky a vyhlášená středomořská kuchyně.

Mallorca

Největším ostrovem Baleárských ostrovů je Mallorca s velkým počtem atraktivních míst. Nutné navštívit je rozhodně Katedrála Panny Marie v Palma de Mallorca, která je jedna z největších gotických katedrál v Evropě. Velmi pěknou památkou je také gotický hrad Castell de Bellver. Milovníkům přírody by nemělo uniknout pohoří Serra de Tramuntana na severozápadě ostrova, které nechybí na seznamu světového dědictví UNESCO.

Menorca

Menorca je menší ostrov s klidnější atmosférou. Za návštěvu zde stojí město Ciutadella s bohatou historií, když bylo založeno už Féničany a dnes je to takové náboženské centrum ostrova. Hlavním městem Menorcy je Mahón s nádhernými plážemi a velkým přírodním přístavem, který je asi 5 km dlouhý a až 900 m široký. Další zajímavostí je Naveta des Tudons a tedy kamenná hrobka vybudovaná asi 1000 let před naším letopočtem.

Ibiza

Španělská Ibiza je v povědomí lidí hlavně jako ostrov plný zábavy a nočního života. O čem se dá přesvědčit i na Platja d’en Bossa, kde je k nalezené 2.7 km dlouhá pláž obklopená hotely, bary a restauracemi, kde to žije. Ovšem na Ibize jsou i zajímavosti k objevování jako historická čtvrť Dalt Vila nebo třeba jeskynní systém Cova de Can Marça.

Formentera

Formentera je nejmenším z Baleárských ostrovů a je to místo spíše pro klidnější dovolenou. Velmi pěkná je hlavně pláž Ses Illetes s bílým pískem a průzračnou vodou. Za navštívení stojí i maják Cap de Barbaria na jihozápadním cípu ostrova s nádherným výhledem na moře.