Na Mallorce se vůně moře mísí s aromatem čerstvého pečiva a zralých oliv. Ranní trhy lákají barvami ovoce, sýra a sušených klobás a místní obyvatelé s úsměvem nabízejí ochutnávky svých specialit. Ostrov dýchá středomořskou pohostinností a každý, kdo sem přijede, brzy zjistí, že mallorská kuchyně je stejně lákavá jako její krajina.
Jedním z nejznámějších symbolů ostrova je ensaimada. Toto nadýchané sladké pečivo ve tvaru spirály se připravuje z kynutého těsta s přídavkem sádla, které mu dodává jemnost a vláčnost. Ensaimada chutná skvěle samotná i s náplní z krému nebo dýňové marmelády. Nejlepší bývá čerstvě upečená v tradičních pekárnách v Palmě, kde se její vůně line do ulic už od brzkého rána.
Další pochoutkou, kterou by měl každý ochutnat, je sobrasada. Tato pikantní klobása z vepřového masa ochucená paprikou a kořením má sytě červenou barvu a jemnou strukturu. Podává se nejčastěji natřená na chlebu nebo lehce opečená. Sobrasadu lze ochutnat na farmářských trzích nebo v malých vesnických bistrech, kde se vyrábí podle rodinných receptů předávaných po generace.
Milovníci zeleniny by neměli vynechat tumbet, což je mallorská varianta zeleninového pokrmu připomínajícího ratatouille. Skládá se z lilku, brambor, paprik a rajčat, které se pomalu dusí v olivovém oleji. Tento pokrm dokonale vystihuje středomořský způsob vaření a nejlépe chutná v rodinných restauracích vnitrozemí, kde se používají suroviny z vlastních zahrad.
Typickou součástí každodenního života je pa amb oli, jednoduchý chléb s rajčetem, olivovým olejem a kouskem sýra nebo šunky. Tento pokrm se často podává k vínu a je oblíbený jak mezi místními, tak mezi návštěvníky. Ochutnat ho můžete téměř v každém baru, nejlépe však na terase s výhledem na moře.
Mallorský sýr, známý svou jemnou chutí a lehkou slaností, se vyrábí zejména na venkově. Skvěle se hodí k vínům z místních vinic, které díky slunci a mořskému větru získávají výrazný charakter. Návštěva vinařství v okolí Binissalemu nebo Pollensy nabízí nejen ochutnávku vín, ale i možnost poznat příběhy lidí, kteří o své vinice s láskou pečují.
Mallorská kuchyně je pestrá, poctivá a vypráví příběh svého ostrova. Každé sousto odráží historii, přírodu i tradice, které zde přetrvávají po staletí. Při své cestě po Mallorce se proto vydejte i mimo rušná letoviska a objevujte chutě v menších městečkách a vesnicích, kde se vaří srdcem a kde vás přivítají jako staré přátele.