Gastronomie Novigradu nabízí rybí speciality lanýže a istrijská vína v kouzelné atmosféře přímořského městečka

Novigrad na istrijském pobřeží je malebné město, které si zachovalo klidnou atmosféru a bohatou tradici rybolovu i vinařství. Úzké uličky lemované kamennými domy dýchají historií a zároveň lákají návštěvníky k objevování autentických chutí Istrie.

Hlavním lákadlem místní gastronomie jsou čerstvé ryby a mořské plody. V novigradských restauracích se podávají úlovky doslova z moře na talíř, což dodává pokrmům jedinečnou svěžest. Ochutnat můžete grilovaného mořského vlka, mušle připravené na bílém víně nebo chobotnici dušenou s bramborami. Každý pokrm je důkazem blízkého vztahu obyvatel k moři.

Další perlou regionální kuchyně jsou lanýže, které se v Istrii považují za skutečný poklad. Sezóna lanýžů přináší do města slavnostní náladu a jejich aroma prostupuje mnoha tradičními recepty. Nejčastěji se strouhají na domácí těstoviny nebo doplňují jemné masové pokrmy. Jejich výrazná chuť dokáže povýšit i jednoduché jídlo na gurmánský zážitek.

K dobrému jídlu neodmyslitelně patří sklenka vína a právě istrijská vína mají v Novigradu výsadní postavení. Místní Malvazija je svěží bílé víno s ovocnými tóny, které dokonale ladí s rybími specialitami. Naopak červený Teran se svou plností krásně doprovází masité pokrmy i lanýžové delikatesy. Návštěva vinných sklepů či ochutnávka přímo ve vinicích patří k nezapomenutelným zážitkům.

Cestovatelům lze doporučit návštěvu rodinných konob, kde se servírují tradiční recepty předávané po generace. Skvělým tipem jsou také gastronomické festivaly věnované rybám, vínu či lanýžům, které probíhají především na jaře a na podzim. Milovníci autentických chutí by neměli vynechat ani místní trhy nabízející čerstvou zeleninu, olivový olej a domácí sýry.

Ideální období pro cestu do Novigradu je od května do října, kdy je pestrá nabídka čerstvých surovin nejbohatší a kdy probíhá většina kulinářských akcí. Díky tomu mohou návštěvníci zažít nejen krásu města u Jadranu, ale i jeho neopakovatelnou chuťovou paletu.

Gastronomie je jedním z hlavních důvodů proč navštívit Novigrad. Spojení čerstvých darů moře, vzácných lanýžů a lahodných istrijských vín vytváří prostředí, ve kterém se každý host cítí vítán a inspirován k dalším objevům tohoto okouzlujícího místa.